O projektu

Pričati priče migracije

Austrija iza sebe ima 50-godišnju istoriju radne migracije iz Jugoslavije i Turske. Ta istorija je imala poseban značaj za razvoj zemlje i grada Beča. Zato je MA 17, odjeljenje za integraciju i diverzitet, u kooperaciji sa Muzejom grada Beča pokrenulo projekat »Sakupljati migraciju«.

Sprovođenje projekta sakupljanja povjereno je Inicijativi manjina Beč, Istraživačkom centru za istorijske manjine i radnoj grupi Arhiv migracije. Projekat je započeo u februaru 2015. i trajaće godinu ipo, a vodi ga projektni tim koji čine Arif Akkılıç, Vida Bakondy, Ljubomir Bratić i Regina Wonisch.
Cilj ovog pilot projekta je da se postojeće zbirke Muzeja grada Beča u vezi sa istorijom radne migracije iz Jugoslavije i Turske prošire relevantnim muzejskim objektima i slikama, jer je čuvanje uspomena i životnih svjedočanstava migranata, pogotovo onih iz prve generacije, od centralnog značaja za istoriju migracije grada Beča.

Bitna pretpostavka za uspjeh projekta je intenzivna saradnja različitih zajednica, udruženja, medija i gradskih institucija, kako bi obuhvatili i dokumentovali tu istoriju migracije i njenu raznovrsnost.